Ce potențial turistic are Reșița? Ce obiective turistice are acest oraș?

Reșița este municipiul de reședință al județului Caraș-Severin. Atestat documentar în anul 1673, orașul Reșița a fost de-a lungul timpului cel mai vechi și important centru metalurgic de pe continentul european. Aici s-au produs sute de locomotive cu abur, dar și echipamente pentru căile ferate europene. Și vă mai zic una pe care cu siguranță nu o știați: Turnul Eiffel din Paris a fost construit din oțelul produs la Reșița.

Muzeul de locomotive cu abur din Reșița.

Aici sunt expuse în aer liber 16 locomotive cu abur, dintre care 14 au fost produse la Reșița. Una dintre cele mai importante exponate este locomotiva RESICZ, care a fost construită în număr limitat (3 unități) și o puteți admira chiar la intrarea în muzeu.Muzeul a fost fondat în anul 1972 de inginerul Mircea Popa, pe vremea aceea directorul Uzinei Constructoare de Maşini din Reşiţa (UCMR). Inaugurarea muzeului a marcat aniversarea a 100 de ani de la începerea producției de locomotive din Reșița. În obiectivul turistic am văzut o varietate de exponate cu caracteristici și dimensiuni diferite, de la locomotive utilizate pe căile ferate forestiere și până la locomotive utilizate pe căile ferate industriale.

Accesul în muzeu se face fără plată.
Până în anul 1964, fabrica de locomotive din Reșița, a produs un număr de 1.491 de locomotive cu abur, după care, tot în același an, producția pentru fabricarea locomotivelor diesel și electrice s-a mutat la Electroputere Craiova.

Muzeul Banatului Montan

Pentru a cunoaște adevărata istorie locală este importantă să faceți o vizită la Muzeul Banatului Montan. Aici veți descoperi un patrimoniu impresionant de 76 mii de piese sau exponate din mai multe domenii de activitate: artă, arheologie, etnografie, numismatică, istorie industrială și mineralogie. Muzeul a fost fondat în anul 1957.

Colecția de arheologie este cea mai importantă, prin cele aproximativ 20.000 de piese ce o compun. Aceasta acoperă un interval temporal ce începe din paleolitic și până în zorii epocii medievale. Uneltele de silex sau obsidian, descoperite la Gornea sau la Zorlențu Mare, sunt un exemplu ilustrativ pentru palierul temporal al neoliticului, alături de un impresionant volum de piese legate cultura Vinča (tot din neolitic), precum idolii antropomorfi descoperiți în Valea Dunării ori numeroase depozite ce ilustrează activitatea metalurgică desfășurată în sudul Banatului desfășurată în perioada de tranziție de la epoca bronzului spre cea a fierului.

Muzeul poate fi vizitat săptămânal în intervalul luni – sâmbăta, între orele 09 – 17. Expoziția permanentă, acum în reorganizare, este accesibilă atât cu grupuri organizate cât și individual.