Aroma dată de flacări și jar este unică. Iar din punctul de vedere al distribuției căldurii, grătarul are avatanjul să fie o soluție de încredere. Însă, spre deosebire de aragaz sau cuptor, intensitatea focului nu poate fi reglata decât grosier. În cazul vinetelor, acest aspect nu este un dezavantaj. Cu cât se perpelesc mai bine, cu atât vor fi mai apetisante.
Alternativa electrica a grătarului pe cărbuni este grill-ul electric, însă e mai puțin recomandat din cauza termostatului cu care este prevăzut și care vă decupla periodic căldură și vă duce la răcirea barelor grătarului.

Decojirea ușoară a vinetelor
După ce sunt coapte, pregătim vasul în care le vom pune la scurs. Important este să stea ușor înclinate, ca sucul pe care acestea îl lasă să se colecteze la bază. Lașam vinetele la răcorit măcar 1-2 h. După aceea urmează decojirea și o putem face în 2 feluri.

Cu mâna
Cu o mana vom sprijini vânata, ținând-o de codiță, iar cu cealaltă vom curăța coaja, care se vă desprinde foarte ușor. Avem grija să nu ne frigem, dacă vinetele sunt în continuare calde. Cel mai indicat e să păstram alături un castron cu apă în care să ne înmuiem degetele periodic, pentru a le răcori. Daca vânăta nu are codiță sau aceasta se rupe după coacere putem aplica metoda numărul 2, că mai jos.
Cu lingura
Metoda de curățare a vinetelor cu lingura este foarte rapidă și practică. Astfel, așezăm vânata pe un tocător și, folosind cuțitul, crestam pielea vinetei. Expunem pulpă și scobim interiorul cu lingura, până ce ajungem la coajă.
La final, codiță se taie iar vinetele pot fi tocate și amestecate cu restul de igrediente (ceapa, ulei sau maioneza, sare după gust), sau depozitate la congelator.

Vezi si următoarele rețete: